• Könyvajándék Nap a Rókusiban



    Február 13-ra hirdették meg a Nemzetközi Könyvajándék Napot, melyhez idén iskolánk is csatlakozott. Több könyves programot is szerveztünk diákjainknak, pedagógusainknak a hét folyamán. 

     
     Az alsó tagozatos gyerekek közül sokan szívesen segítenek a könyvtárosi munkában. Innen jött az ötlet a tanítók felé, hogy ezen a héten ők is rendezzenek be a termükben osztálykönyvtárat, ami több osztálynál is megvalósult. A diákok saját könyveikből hoztak be az iskolába, a választott gyerekkönyvtáros regisztrálta a kölcsönzést az erre kinevezett kölcsönzői füzetbe. Van osztály, akik azt tervezik, hogy negyedik osztály végéig fenntartják a kis könyvtárukat.

    A hét legnagyobb eseményének tarthatjuk, hogy az osztályok többsége könyvjelzőt készített, mellyel egymást ajándékozták meg. A könyvjelzők január vége óta készültek,
    Összesítve diákjaink több mint fele készített és ajándékozott könyvjelzőt.





    Néhány osztály könyvcserét szervezett. A már kiolvasott, megunt könyveiket cserélhették el egymás között a tanulók. 




     A hét közepére elkészült a faliújságunk „Mit olvasol?” címmel. Ide egy-egy színes, kis lapra kedvenc vagy legutóbb olvasott olvasmányélményeiket írhatták fel a tanulóink. Péntekre igazi színes kavalkád alakult ki.



    Számítástechnika órán a nyolcadik évfolyam a prezentációkészítés technikáját egy-egy könyv bemutatása által sajátította el. Angolórán a harmadikosok Eric Carle: A telhetetlen hernyócska című mesét eredeti nyelven dolgozták fel.

    Több tanulótól, kollégától kapott ajándékba könyvet a könyvtárunk. Pedagógusaink jelképesen egy-egy osztálynak is ajándékoztak olvasnivalót. Így a könyvtári állományunk is bővülhetett, új könyveket kölcsönözhetnek majd a diákjaink.

    Jónéhány felső tagozatos diák járt vendégségben az alsó tagozatos osztályoknál. Kedvenc könyveikről tartottak könyvbemutatót a hét folyamán. Izgatottak voltak, de mindenhol örömmel fogadták őket.

    A nagy napon az első óra utáni szünetre meghirdettük a „Dobj el mindent és olvass!” eseményt. Kicsöngetéskor csak jöttek és jöttek a tanulók a kedvenc könyvükkel a könyvtárba és a „Kuckó Moziba”. A bátrak sapkában, sálban, felöltözve az iskola udvarán olvastak.  





    Úgy gondoljuk, hogy mindenki megtalálta a számára kedves programot. Reményeink szerint mind több azoknak a tanulóknak a száma, akik még nagyobb kedvet kaptak a könyvolvasáshoz.
    Az idén jól bevált és a majdani újabb ötletekkel jövőre is szívesen csatlakozunk a Könyvajándék Naphoz.