• Bod Péter Könyvtárhasználati Verseny

    Hétfőn (január 30.) a könyvtárunkban lesz a Bod Péter Könyvtárhasználati Verseny megyei fordulója. Az idei téma: "Kopernikusz és a Naprendszer". Hogy hogyan is jön össze a könyvtár és a csillagászat? Hát, úgy hogy ezen a versenyen nem egy tantárgy vagy téma anyagát kérdezik vissza, hanem a keresés, tájékozódás a lényeg. Minden kérdésre könyvekből kikereshető a válasz. És pont ez a lényeg. Tudni, hogy milyen lexikont, enciklopédiát, verseskötetet, ismeretterjesztő művet kell kézbe venni. Ez néhány esetben még nehezebb is mint képleteket vagy évszámokat megtanulni. Viszont vannak, akiknek ez az információgyűjtés, keresés izgalmasabb. Mint például annak a két hetedikes rókusis diáknak is, akik hétfőn ott lesznek a versenyen.

    Sok sikert kívánok ezúton is!


    Összegyűjtöttem néhány csillagászattal kapcsolatos érdekességet. 
     

    1. Kopernikusz, aki a verseny címadója, 1473. február 19-én született Lengyelországban. A heliocentrikus világkép kidolgozója, mely szerint a Föld és a többi bolygó kering a Nap, s a Hold a Föld körül.

     2. 1564. február 15-én  született Galileo Galilei olasz csillagász. Ő volt az első emberek egyike, aki távcsővel vizsgálta az égboltot. 

    3. Az irodalomról is szóljunk.  1828. február 8-án született Jules Verne francia író. Az ő segítségével született meg a modern tudományos-fantasztikus irodalom. Regényei elérhetőek a MEK-n.

    4. A Sulinet Dugitális Tudásbázisban csillagászat fejezet is van, ahol nagyon sok kép és kisfilm is megnézhető.


    5. Csillagászattal kapcsolatos aktuális hírekről is olvashattok. Itt bukkantam rá a 2012-es év legszebb csillagászati képeire. 

    Nekem ez a kedvencem: