• Születésnap írói körökben


    Több írónk is januárban ünnepli születésnapját. Például Nemes Nagy Ágnes, Fekete István és Madách Imre. 

    Összeszedtem nektek néhány érdekes oldalt, amit a neten találtam.

    Nemes Nagy Ágnes (1922-1991) január 3-án született, most ünnepelné 90. születésnapját. Főleg verseket írt, de később esszéket, verselemzéseket is készített.


    A könyvtárunkból kikölcsönözhetitek a Nyúlanyó húsvétja, Az aranyecset, a Bors néni könyve, az Ekháton az égben című műveit.

    A Bors néni könyvének  egy részletét a költőnő kézírásával is elolvashatjátok. A Digitális Irodalmi Akadémia oldalán olvashatsz tőle verseket és képeket is találsz.

    Harcsa Veronika jazz énekesnő a Lámpafény című albumán két versét is megzenésítette: A szomj és a Szobrokat vittem.

    Fekete István  (1900-1970) január 25-én született. Nevével az állatregényei kapcsán találkozhattál, mint pl. Bogáncs, Vuk, Kele vagy a Csí.
    Az írás mellett „civil” foglalkozása is volt, a Földművelésügyi Minisztériumban vadászati előadóként dolgozott.

    Az író állatneveinek teljes listáját megtalálhatod a MEK-n.









    Madách Imre születésnapja január 21-re esik.  Költő, író, ügyvéd, és politikus is volt. Leghíresebb műve Az ember tragédiája, melyről középiskolában fogsz részletesen tanulni.
    Addig viszont érdekes lehet, hogy most megnézheted a moziban a leghíresebb drámánkból készült animációs filmet. A filmet Jankovics Marcell rendezte. (A Magyar népmesék sorozat elkészítéséhez is az ő neve kapcsolódik -  de ez majd egy újabb bejegyzést érdemel). A Belvárosi Moziban január 12-én 17 órától díszbemutató és közönségtalálkozó lesz, ahol a  film rendezője lesz a vendég.