• Egy nyári kávézáson született ötlet

      

      A Kaméleon Olvasóklub tavaszi felhívására idén is örömmel jelentkeztünk. Azonban a tanév végén már rövid volt az idő, hogy vetélkedőt szervezzünk. Viszont egy nyár végi teraszon ücsörgős, kávézós délutánon megszületett a nagy terv. Savanya Ildikóval, a szegedi Arany János Általános Iskola könyvtárostanárával jó barátok vagyunk, rendszeresen találkozunk a versenyeken, rendezvényeken is. 

    Október az iskolai könyvtárak nemzetközi hónapja, kiváló alkalom, hogy ünnepeljünk, szervezzünk valamit. Így most azt gondoltuk ki, hogy a Félix, Net, Nika és a Láthatatlan Emberek Bandája című regényhez közösen szervezünk vetélkedőt. 

       Így hát, ezen a bizonyos napsütéses délutánon kitaláltuk a feladatokat. Majd Ildi összerakta, pontosította a forgatókönyvet. Célunk az volt, hogy kedvet csináljunk a regényhez, az olvasáshoz. A versenyen pedig jól érezzék magukat a gyerekek és a szöveg ismeretén túl a kreativitásukat is megmutathassák. Elsősorban 5. és 6. osztályos fiúkat szerettünk volna megnyerni a részvételre, de a lányok is lelkesedtek és még egy 7. osztályos fiúcsapat is jelentkezett.
    A város könyvtáraiból kikölcsönöztük a könyvet és a jelentkező csapatok között szétosztottuk. Előzetesen az Első napok az iskolában és a Megadugó című fejezeteket kellett elolvasniuk a gyerekeknek.
    A vetélkedőt az Arany János Általános Iskola könyvtárában szerveztük meg. Így mi a Rókusi Általános Iskolából 2016. október 26-án a kis csapatainkkal felkerekedtünk. A két iskolából összesen kilenc három fős csapat vett részt.

      A versenyen bemelegítésként a csapatoknak a regényben előforduló találmányok közül kellett egyet választaniuk. A részletes rajz elkészítése után szóban beszámoltak a funkciójáról, használatáról.
    Majd Félix, Net és Nika padláson található búvóhelyét kellett lerajzolniuk.
    Ha már könyvtárhasználati versenyről van szó, nem maradhatott el a kézikönyvek és internet használata sem. A könyvben előforduló kilenc kifejezésre kellett magyarázatot találni vagy épp a magyarázat alapján a fogalmat keresték meg.
    A regényben J.R.R. Tolkien: A hobbit c. művét olyan lelkesen ajánlja Félix osztályfőnöke, hogy órák után mindenki a könyvtárban tolong, hogy a könyvet kikölcsönözze. A versenyzők A hobbit vagy a Félix regényhez írtak könyvajánlót.
    Morten, a Láthatatlan Emberek Bandájának a feje veszélyes bűnöző. A versenyzőink ki is adták a körözést ellene a „wanted” plakát megalkotásával.
    Az író, Rafał Kosik kedvenc műfaja a sci-fi. A gyorsasági feladatban minél több ilyen témájú könyv-, ill. filmcímet kellett összegyűjteni.
    Zárásként a szereplők tulajdonságaival, neveivel kapcsolatban kaptak feladatot a gyerekek és a történet eseményeivel kapcsolatban egy igaz/hamis feladat került megoldásra. 

      Gyorsan eltelt ez a napsütéses őszi délután. Nagyon ügyesek és felkészültek voltak a gyerekek. Több esetben is azonos pontot gyűjtöttek a csapatok. Jutalmul mindenki kapott oklevelet vagy emléklapot és egy kis apró ajándékot. Persze az irodalom ötös sem maradt el. Külön öröm volt számunkra, hogy a Rókusi Iskolában könyvtári gyakorlatát töltő egyetemi hallgatónk is bekapcsolódott a szervezésbe, zsűrizésbe. Ő tervezte az emléklapokat és okleveleket. Az Arany János Iskolában gyakorlatozó hallgató készítette a fényképeket és szintén zsűrizett. A hatodik osztályos rókusisok osztályfőnöke és a könyvtáros kolléganőm is elkísért bennünket és a zsűrizésben is segítségünkre voltak. Köszönjük mindenkinek a segítséget!
      

    A beszámolóm végén egy kedves kis történetet szeretnék megosztani veletek. Egyik délután, amikor az egyik csapat a Rókusi könyvtárában ücsörgött és készültek a versenyre, „bosszankodtak”, hogy nem tudják sehonnan kikölcsönözni a regényt. Szeretnék, ha mindenkinél lenne könyv és jó lenne végig elolvasni a regényt. Persze, mondtam, mert Ildi nénivel már kivettük a város összes elérhető példányát, így amit lehetett már odaadtunk nektek. Azt hiszem, a verseny után elmondhatjuk, hogy ugyan visszavittük a könyveket, de ezután sem lesz elegendő példány, mert most már egyszerre legalább 27 diák akarja elolvasni a Félix, Net, Nika és a Láthatatlan Emberek Bandája című regényt.